2022年5月9日 星期一

【Performance】固定收益投資組合持倉披露~

 既然都會 一段時間先再睇下市場,就係呢個時候review下個倉。

其實最大改動係,今次差不多將正個SG 賣走,只係餘下K2LU( current ticker: J91U)及CJLU.

主要係轉買入港股,的確又係港股,其實我經常介乎係港股既狀態係”離開->進場->離開->進場“

買港股做咩!?

上一次係運動事件,之後係疫情措施,每每都影響到當下決定,今次再回來都係一個字"平"

真心講句,就算你唔識計數,唔知fare value ,你遊走一下各個TG 討論group 個個都係放棄港股

轉入美股(當然那想轉入美股既又驚接火棒),但在大前提唔太影響槓桿的情況下,只能將表現比較差既公司換出轉入其他選擇。

當然呢段時間都有見到有不少“收費頻道” 已經叫救命,當然因為重注在Tesla,眷戀 Tencent ,阿里巴巴情況下,加上槓桿運作同時以capital gain 作為操作重心的情況下,抬錢入去救倉實在唔出奇。

但係如果大家仍以現金流運作重心,基本上大家應該都大大減少槓桿比率下,定期有錢買貨。

我而家既調配

以目前組合情況槓桿已經稍稍減少,至1.42

現時最大目標是將槓桿減少至1.35左右

而現在蚊型組合相對穩定地提供到每個月5位數字收入(唔好問我啦,我唔會回覆噶,既然係蚊型,每月收入都好蚊型)。

最近投資組合動向



如文章開頭咁講,基本上買入的都係之前提過既

  1. 1883.HK 中信國際電訊
  2. 331.HK 豐盛生活
  3. 659.HK 新創建
但唔好誤會,我沒有賣走港股,截止3月尾,啊壽都有賣走港股包括:
  1. 2189.HK 嘉濤(香港)控股
  2. 823.HK領展
  3. 435.HK 陽光房地產信託
  4. 778.HK 置富產業信託
  5. 762.HK 中國聯通 
  6. (想賣但未賣走) 中國聯通
另外,都有以實驗性質地買入加拿大split share fund-SSF 
  • LBS.TSE- Life and Banc Split Corp
而英國只係換入保險公司
  • Phnx- 鳳凰控股有限公司
其實每美股反而係我最無預期下買入,因為都有預期自己有一段時間唔睇市,所以我都忙記取消一個設定以久GTC ORDER 無為意的情況下買入CTBB (其實係買錯,忘記cancel GTC order)

暫時固定收益組合分佈如下




上述文章亦刊登在StockViva



Share:

0 Comments:

張貼留言

謝謝支持
記得支持一下啊壽的投資星球的廣告 及
Follow 啊壽個Blog 以便收到啊壽最新訊息

Bond Submission

  1. FollowSubscribe 啊壽的投資星球
  2. 按此觀看活動詳情
⌛債券共享資料表發佈時間
  • 本月(29/12)已經發出給主動分享者
  • 新共享表於下月(29/1)發給主動分享者

Website traffic

Market Data

Follower

Ar shou investment planet Facebook

Remote Control

Popular Topic

RECENT COMMENT

Side Ad