2020年4月6日 星期一

【Blog】啊壽上廣州南沙(2020年1月記錄)


南沙各區發展方向

今篇文章可能同之前將投資有些小分別, 如果你係一心以為呢篇是1 月檢討就要等一下。因為今篇係啊壽在豬年前一篇小小得記錄。


啊壽今次上南沙寓公作於娛樂,一來我很久沒有回到廣州,可以睇下有咩可以發展(尤其係身心方面,哈!),二來係看一下南沙房子。

今篇文章可能同之前將投資有些小分別, 如果你係一心以為呢篇是1 月檢討就要等一下。因為今篇係啊壽在豬年前一篇小小得記錄。
啊壽今次上南沙寓公作於娛樂,一來我很久沒有回到廣州,可以睇下有咩可以發展(尤其係身心方面,哈!),二來係看一下南沙房子。
 

首先講一下發展,幸好得到前東家介紹,港人在廣州開公司實在屬於非常便利,基本上有專人耐性講解及幫忙註冊,並且會講解每一份文件用處,同時幫忙處理後續手續。除此, 細心說明這個區域將來的發展,可以講係非常便利,註冊過程中還會講明那些公司名稱,業務容易比有關當局通過,服務可以比收費的更好。(當然很有可能在前老闆加持下,感謝前老闆遠道而來)。

為方便在成立公司進程,啊壽今次去到當地的
7天連鎖酒店廣州南沙金洲廣場店

其實如果港人上去都可能矇查查,搞幾輪都無知搞咩, 可能仲要上多幾次。即使,到政府當局拎出入境記錄亦非常方便。整個過程大概大半日就完成,現在由一些程序利用小程序網簽便可以,大大縮短等候及文件處理時間。(睇到呢度,大家係咪以為我賣廣告呢,我都想,有至得噶,你估我係“能”蛇咩@—@) 

係講看房前,啊壽想講一下廣州南沙發展,一過左虎門大橋後,見到一個二個住宅工地,如之前係香港既大灣區博士介紹過既 時代南灣樓盤,但眼見人跡罕見,車都唔算多。當然內地是一個講政策的地方,可能係之後會有名校網或交通配套加強(如有內地房地產的網友可以告知將來政策走向)一直到走出大涌橋後轉到金隆路先開始見到有小小人氣,可能仍然在開發階段,因此人唔算太多。
以現時南沙人氣最旺應該非常集中在兩個地方,第一個會係金州,之後就係蕉門,這兩個地鐵站人流相比可以說是兩個極端。因此啊壽選擇金州附近的樓盤看,有越秀。濱海禦城及越秀總國際部廣場(公寓) ,因為啊壽budget 唔多,因此都係留意到單價較低樓房。

越秀。濱海禦城-兩梯15伙, 大部分單位均屬複式單位,內圍只屬一般,只有非常普通執灰油油,手工非常麻麻,收樓後一定要大執,但電梯及走廊位置係非常企理(相對越秀國際總部好很多),風水實在有點漏財格。 單價約 80萬一套,公寓只有40年使用權,當然由發展商一拿到地開始計,因此只有37年使用,出租只收2300-2500人仔。

環顧四周,附近鄰近南沙萬達廣場,第二天啊壽住在萬達附近這酒店距離越秀。濱海禦城非常近,所以順道看這樓盤

講翻睇樓,越秀國際總部-兩梯越20幾伙,中間還有一個公家廁所,而且係樓層中央位置,這種開積實在有衛生問題之嫌。 大門門向方向非常奇怪,部分會面向公廁,一手樓盤未有實樓觀看,只能看樣板房,63平方,同樣複式單位,樓下一個客房,樓上主房,客房各一,並且有工作間 。
https://gz.fang.anjuke.com/loupan/411870.html (請按全景觀看,啊壽就係睇這個戶型)。單價約156-160 萬,預期2020年中先收到(你都係預年尾)即係同之前濱海匯
當地買樓,如香港人不論首次置業定二次置業,都需要單價一半,如越秀。濱海禦城 80萬
首期:40萬
分期付款:4461
利息:6.1%(AA 講)
如有流水賬才可以做mortgage
AA 就話如可以搵中介代租 (有谷友已經教我唔好做傻事 ,同埋有珍惜首貸機會,因為可以70%mortgage. 但港人難以用內地樓re mortgage, 唉)
聽左谷友勸告,我都係搵翻深圳,福田個類樓盤,係呢度非常感謝谷友Tania 教導,啊壽實在係新手一名,非常感謝。
Share:

0 Comments:

張貼留言

謝謝支持
記得支持一下啊壽的投資星球的廣告 及
Follow 啊壽個Blog 以便收到啊壽最新訊息

Bond Submission

  1. FollowSubscribe 啊壽的投資星球
  2. 按此觀看活動詳情
⌛債券共享資料表發佈時間
  • 本月(29/12)已經發出給主動分享者
  • 新共享表於下月(29/1)發給主動分享者

Website traffic

Market Data

Follower

Ar shou investment planet Facebook

Remote Control

Popular Topic

RECENT COMMENT

Blog Archives

Side Ad