2022年6月26日 星期日

【Portfolio Review】2022年半年結(序)

 基本上行固定收益組合都有2年,當然其實中間都會猶豫,尤其會見到其他Group 友都會尤其他投資方法,其中Group友Eric兄期權投資,真係非常厲害,亦會分享投資期權心得(當然真係要訓練一下自己心臟)。

然而,現金流組合帶給我都係相對的自由(換句說話講係懶),但係組合能夠讓我Free 出黎既時間,其實我係想將自己投資上技巧會有進一步提升,其實開左TG 群組後,Group友互相分享下,自己都希望係技能上能夠有所提升。

之前都會睇財報,主要都睇公司債還錢schedule,同時會留意公司能否產生可持續現金流,足以還到清債務,因此之前買入標的多為債券,ETD  但之後經歷過2020年對flip形式下跌,基本上清走手上不少ETD,債券則繼續持有

ETD 組合:

我已經減左好多,目前ETD佔組合已經高峰時期85.2%,大減至目前17.2%,可以減既都減走,而當時的我基本同大家想法都一樣,認為持有香港股票基本上都無前途(特別係某個時段),最有印象當時我最想沽出就係匯豐控股(0005.HK),之後就係和記電訊(00215.HK),越秀房托(00405.HK)。
現金流組合能夠給予的時間,就係可以比我可以有多點時間研究一間公司,因為之前睇年報可以講都係部分自己想睇既內容,如之前提及過的債券還錢時間,現金流表等。

重新pick up睇公司年報,其實都受到數簿兄影響到(哈哈,未開patron都未有興趣,反而開左就好有興趣)先謝謝數簿啟蒙🙏。

未開始深入去睇年報之前,自己都會覺得,抄功課最好啦得閒抄下,點解要浪費時間,人睇消化完再去跟,快捷!

其實我都會明白點解而家市面上所謂既股平人 🍷 酒人,牛油果人 用PE 之類既標準評一隻股票平定貴,而呢類評估係快,大家都覺得係共同語言,聽得明白,因此受眾會多,尤其係當受眾聽到後買入,真係上升,就一定覺得對方係神一般的存在。

圖表一樣,因為大家都可以將冷冰冰的數字圖像化,而且大家覺得所謂的支持位,阻力位都是容易理解,相對基礎分析/理解花費時間當然少好多,任何人都可以睇得到,而閣下亦無需要知道你正在買既係咩公司/加密貨幣 等等,而當然人係會先接受圖像先過數字以至文字(看看年報幾百頁紙,真係邊有甘多時間) 


在此基礎下,人為節省時間,文字漸漸變得沒有價值,寫blog搵圖時候,見到一篇報道更提及到,寫3000字只有$20 ,其實都無需要特登去搵,呢D新聞真係隨處可見,所以你會見到轉為拍片,速食文化已經越來越普及,一句講嗮”方便“上車就聽到/睇到。

講遠左,翻番黎

其實今次加息週期(長),其實某程度上提供左一個買入自己期待已久的公司,不論股票還是債券,基本上會放多點時間閱讀年報(係睇得慢D,比D時間)

當然加息期間會繼續沽出yield 相對地低既股票/債券,大家都會見到IB 都不斷加息






基本上如果大家仍然係賺息差,基本上空間已經越來越小,如果純粹買入債券收息,當然係可以,畢竟加息受傷既都係債券為主(股票當然都會有) 。如果真係係懶到不行既,就真係買債會相對較好,但啊壽自己會選取買入心儀股票會更吸引,畢竟之前低成本資金及加上非常多人熱捧某類股票,價格都已經上升不小。

因此,呢段時間經量會先股後債 , 呢段時間睇年報,唔知大家會唔會同我有同一個感覺,一路睇一路認識到小許該行業既知識,其實係有小許沉迷,會想睇下上一年或下一年年報究竟有無講過,係好左定係壞左,好似睇緊故事書,幾有趣。

由於我剛剛pick up 翻,我經量會將自己功課放係discord 先,因為未夠膽放出黎,都係比自己/ 相熟既group友作為參考,但肯定既係,會盡能力搵多D 客觀資料,對多幾次先放上去,畢竟我自己都係羅呢個價格作為買入參考。

其實都有TG group友問點解你估值好似甘悲觀(因為我預測係負增長/零增長下做預算),自己會覺得還是保守D好,因為預算甘好,如果不似預期則好似做左一個假希望比自己及Group友,因為好老實甘講,既然啊資料係比group 友睇,小心D 保守D好。

今次又講太多,好似講小左組合,希望下一次可已講多小小。

Share:

0 Comments:

張貼留言

謝謝支持
記得支持一下啊壽的投資星球的廣告 及
Follow 啊壽個Blog 以便收到啊壽最新訊息

Bond Submission

  1. FollowSubscribe 啊壽的投資星球
  2. 按此觀看活動詳情
⌛債券共享資料表發佈時間
  • 本月(29/12)已經發出給主動分享者
  • 新共享表於下月(29/1)發給主動分享者

Website traffic

Market Data

Follower

Ar shou investment planet Facebook

Remote Control

Popular Topic

RECENT COMMENT

Side Ad