2022年5月22日 星期日

【投資行為】跌市下我們常犯的錯誤



其實跌市好多投資者都會犯上唔同事情

以我以我個人為例,我個人有幾個情況下都係因為FOMO 所導致

1)壞習慣一:跌咁多唔係唔買啊

通常見現價相比起當時買入價低都會忍唔住想買小小,點知買下買下你所用既buffer漸漸變少,浪費你手上資源。

2)壞習慣二:驚錯過升幅

呢類情況,說穿了就係對財務自由既渴求,大家都非常希望儘快可脫離目前工作,想盡方法/自己腦海中都會說服自己,會唔會今次就係機會?

3)壞習慣三:想超越別人既心

大家唔好以為只有,龍龍,漏水長,先會有咁既情況,其實我同你都會有,只係多與少既問題,超越朋輩或跑贏其他人🤔可否認的確會有一份優越感,當然呢份優越感或多或少會形成一份虛榮甚至過分自信,而過分自信更會做成一連串錯誤交易。

4)壞習慣四:朋輩影響

特別係目前投資群組盛行,當然我都有一個”啊壽的投資星球同學會TG group” ,我接下來講的說話有可能令到group友退group。
其實好多時群組提及既股票投資方向,或多或少會影響到投資決定,有人會認為某某買入是絕地地位/呢個時候拒都買應該無死等等。自我FF合理化對方答案,再轉化成自己投資決定,同樣非常累人。

講咁多,係咪想我退群先!

其實,啊壽都係想大家可以有自己批判性思考

同埋我們最大問題就係時間有限,每個人都會對自己感興趣範圍特別擅長,我地正正需要大家互相分享,最大化大家效益。

講番我個人點樣去面對投資上的壞習慣,其實我都係透過觀察盡量避免再次發生。未必每個人都一樣

第一點:

其實最重要係你個人本身對該公司或股票的認識,同時經過計算後,你個人定下的signal 執行時候究竟有幾嚴格。

舉例: 你計算後,公司A 真實價值為 $10, 你自己都有幾個不同條件滿足你投資回報要求如 正常情況下要求回報 10% ,進階12% ,最嚴格 14%  

如你個人認為按目前的環境,一定要最嚴格的情況下我先會買入,就應該嚴格執行。

但有時候眼見就到嚴格水平, 你就會按耐不住調整買入價格,打亂買入節奏。

所以我近期都喜歡李澤鉅講:我最唔鍾意志在必得 

當然,更嚴重的就係啊壽常常提起個位同事,心中無數,純屬個人感覺買入,這就更加危險。

第二點:

典型fomo 心態,相信好多人都希望脫離目前工作,最好唔需要翻office,工作可以帶走就更好,簡單講財務自由就更好唔使返工,但正正呢種心態下導致你買入越來越多股票/債券,操作心底裡覺得”只要我入派到息既標的基本上就拉近財自目標,但當你檢視手上既持倉,就會發覺,點解我手上有咁多奇怪公司。

啊壽當年都有咁既心態,但隨後就會認知到,世界上有點會有咁多好野,成日捕係機前都唔代表你表現比人好。

你可以做的事,其實還後更多~

第三點:

我唔知道大家有唔睇過頭文字D ,文太同拓海講左一句“要贏就唔好有同仁鬥既心”。

先唔講廁所長,龍龍個類blogger,其實如果一跑贏對方就呱呱叫,“好彩我個時買左xx,    我都講左啦,而家回報翻個Double”  

其實相信好多資歷深既網友都聽過上述言論,但更多時候都會來自彩數”技術分析blabla ,穿某個位就要沽出“ 問心你可以取走對方知識實在小之又小。最重要係缺少對市場,對公司將來的睇法。

既然投資,點解唔貪心多小小,自己嘗試學習對方點解可以有這樣計算,應該更好。

第四點:

朋輩影響的確會影響到投資決定,特別係一買入後嘗試過一兩次投資中的甜後,你就開始對呢位“投資專家” 深信不疑,所以有時後你會見到點解大師到呢一刻都仍然係可以係不同平台“演唱” 。
其實投資群組最大作用,係大家有不同觀點,而且可以同時接納,將你喜歡對方的論點放大,有用的歸納自用,同時亦可以將自己學到的分享,對方亦可以將你見不到的盲點提出。

這才是大家聚在一起的價值,世界可以包容對方的空間已經越來越少,接納欣賞,包容多元,才是我們當下需要的。

願,無論大家去到什麼地方都好,彼此聯繫,關懷才是最重要的小事。

上述文章亦刊登在Stockviva



Share:

0 Comments:

張貼留言

謝謝支持
記得支持一下啊壽的投資星球的廣告 及
Follow 啊壽個Blog 以便收到啊壽最新訊息

Bond Submission

  1. FollowSubscribe 啊壽的投資星球
  2. 按此觀看活動詳情
⌛債券共享資料表發佈時間
  • 本月(29/12)已經發出給主動分享者
  • 新共享表於下月(29/1)發給主動分享者

Website traffic

Market Data

Follower

Ar shou investment planet Facebook

Remote Control

Popular Topic

RECENT COMMENT

Side Ad