2021年10月25日 星期一

【Future Balance Portfolio】未來平衡組合買入的股票名單


 

經過左一個星期,啊壽原以為可以先製作整個平衡組合,但目前只買入小量股票入,啊壽買入的股票基本上不單只美股,更涉及歐洲,英國,美國(香港我都想 may be next time baby)

有睇開上兩3篇文章既朋友基本上,10月文章係一個系列,主要係講述啊壽如何建立一個具有增長能力的平衡組合


在上述兩篇講過大概建構後,到啊壽想買入的標的


科技類
基本上,會先以ETF作為底部,再配合個別股票,當然要出現特別調整先會買入,唔會亂買,就好似之前ASML 出現調整近700時候就買入,及再較早前的Coin 都有買入,盡量維持當初在設定的比例。




奢侈品牌類
會選擇行業中可以有議價能力,如酒股 Diageo, 玻璃鏡片Essilor ,ZEISS, (點解選呢一類基本上都係因為啊壽係一個眼鏡迷),當然如果有機會我都想買入Hermes,Estee Lauder 等等,但目前都會等候買入時刻。

科技及品牌基本上都係組合進攻位置,但組合能夠平衡發展會更為適合在目前狀態
因此,組合中會加入日常用品類別及公用事業




日常用品
則會選擇如 Colgate ,Reckitt Benckiser,P&G  等日常用品股,基本上免卻需要常常睇公司狀況,畢竟這個組合只會作出季度調整,日常股基本上屬於悶股,憑著公司具有一系列的品牌的價值產品,因此業績上並不會太過擔心,同時慎防投資者口味突然由科技股轉向有保守股票上。




公用股:
其實都簡單係水,電,煤,油等公司,好多人都會以為呢類工司應該比日常用品股仲悶,但到左呢個級別既公司其實已經到達壟斷既階段,當然受政策風險都會唔細,就好似中國“共同富裕”下,公用事業公司有可能被政府作指導經濟的工具。暫時此部分未有一個特別選擇出一個特別個股,但肯定的是港股並非啊壽目前的選項,因為實在太多可以選擇,無論在英,美,加 三地,因此需要一定時間研究。

簡單說明,日常用品及公用股,可以成為組合中的防守外,既不會過分減弱組合回報,保留現金部分以備不時之需,組合將會以季度平衡一次,由於目前仍然未能成型,暫期望可以在12月完成,在3,6,9,12 為組合調整,再次聲明這個組合仍然處於一個BB階段,仍然存錢養大,所以組合回報將不會在組合Review 中提及。

組合將會不時檢討,如果有需要將會調整5部分的投資比例。

上述文章亦刊登在StockViva 平台中



最後
大家都知道啊壽正在籌備青年理財講座,希望大家能夠多多支持,詳情可到以下面鏈結閱讀詳情:

Share:

0 Comments:

張貼留言

謝謝支持
記得支持一下啊壽的投資星球的廣告 及
Follow 啊壽個Blog 以便收到啊壽最新訊息

Bond Submission

  1. FollowSubscribe 啊壽的投資星球
  2. 按此觀看活動詳情
⌛債券共享資料表發佈時間
  • 本月(29/12)已經發出給主動分享者
  • 新共享表於下月(29/1)發給主動分享者

Website traffic

Market Data

Follower

Ar shou investment planet Facebook

Remote Control

Popular Topic

RECENT COMMENT

Side Ad